Η αυτοεκτίμηση σχετίζεται με το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας αλλά και με το πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας (θετικά και αρνητικά στοιχεία). Επιπρόσθετα, σχετίζεται με το πόσο όμορφα αισθανόμαστε με τον εαυτό μας, καθώς και με το κατά πόσο αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε.
Η αυτοεκτίμηση ενός ανθρώπου διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία και επηρεάζεται από συγκεκριμένες εμπειρίες. Το οικογενειακό περιβάλλον είναι η πρώτη και σημαντικότερη πηγή χτισίματος υγιούς υψηλής αυτοεκτίμησης ενός παιδιού. Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγιής ανάπτυξη υψηλής αυτοεκτίμησης του παιδιού τους.
Εισηγήσεις σε γονείς για βοήθεια στο χτίσιμο υγιούς υψηλής αυτοεκτίμησης του παιδιού τους:
- Να απευθύνεστε στο παιδί σας με το όνομα του. Το όνομα του είναι ταυτισμένο με τον εαυτό του και την προσωπικότητα του.
- Αποφύγετε τη χρήση κριτικής. Αποφύγετε να δίνετε ετικέτες στο παιδί.
- Αν είστε πολύ θυμωμένοι λόγω μιας συμπεριφοράς ή κάποιου περιστατικού, αποφύγετε να επικοινωνήσετε, μέχρι να ανακτήσετε την ψυχραιμία και την ηρεμία σας.
- Μην απαιτείτε να είναι τέλεια. Δεν υπάρχουν τέλεια παιδιά όπως ούτε υπάρχουν τέλειοι γονείς!
- Αναθέστε στο παιδί σας αρμοδιότητες και καθήκοντα για το σπίτι. Το κάνει να αισθάνεται χρήσιμο και το βοηθά να αναπτύξει την ανεξαρτησία και αυτονομία του.
- Σημαντικό ρόλο στην καλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο είναι η σχέση που θα δημιουργήσει με την εκπαιδευτικό της τάξης. Ως γονείς είναι σημαντικό να τηρούμε ουδέτερη στάση και να μην εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας μπροστά στο παιδί για τους τρόπους διδασκαλίας ή τρόπους διαχείρισης της τάξης της εκπαιδευτικού. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερα να κάνουμε μια συζήτηση με την ίδια την εκπαιδευτικό για θέματα που μας απασχολούν. Τέλος, η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς αποτελεί ύψιστης σημασίας.
- Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει ταλέντα και δεξιότητες.
- Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για παιχνίδι, για βόλτες και ψώνια μαζί με το παιδί σας. Να είστε άμεσα διαθέσιμοι πράγμα που προσφέρει στο παιδί την αίσθηση ασφάλειας.
- Βελτιώστε τη δική σας αυτοπεποίθηση. Αποφύγετε να μεταδίδετε τους φόβους και τις ανασφάλειές σας.
- Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων των παιδιών (παιχνίδι, σχέσεις με άλλα παιδιά και εκπαιδευτικούς, σωστοί τρόποι επίλυσης συγκρούσεων).
- Αποφύγετε να βάζετε υπερβολικά υψηλούς στόχους και προσδοκίες. Αποφύγετε να δίνετε έμφαση και να ασχολείστε διαρκώς με λάθη.
- Ακούστε τα. Κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία που έχει να σας πει είναι σημαντική.
- Δώστε προσοχή σε αυτά που κάνει. Επιβραβεύστε κάθε μικρή και μεγάλη προσπάθεια.
- Αγνοείστε απλές μη επιθυμητές συμπεριφορές.
Μηλίτσα Δημητρίου
Εγγεγραμμένη Σχολικός / Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος (Αριθμός Μητρώου 423)
Εγγεγραμμένη Σχολικός / Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος (Αριθμός Μητρώου 423)