Limassol Therapy Center

Σχολική μελέτη και άγχος: Εισηγήσεις για τη στάση των γονιών

Πολλά παιδιά, ίσως και τα περισσότερα, βιώνουν άγχος σε διάφορα επίπεδα όσον αφορά τη σχολική μελέτη. Οι γονείς με τη σειρά τους βιώνουν άγχος για τη κατάσταση την οποία βρίσκεται το παιδί τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν. Πολλές φορές, οι γονείς μπορεί να βρουν σωστούς τρόπους να το διαχειρίζονται αλλά επίσης, πολλές φορές μπορεί να βρουν και λανθασμένους τρόπους λόγω του ότι ψάχνουν γρήγορα να βρουν μια «λύση». Παρακάτω δίνονται μερικές βοηθητικές εισηγήσεις σε γονείς για διαχείριση.

  1. Αποφύγετε να δείχνετε το άγχος σας μπροστά στο παιδί σας γιατί θα του προκαλέσετε να βιώσει περισσότερο άγχος. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι. Αν εσείς είστε ήρεμοι αυτό θα νιώθει και το παιδί μαζί σας.
  2. Χρησιμοποιήστε την τεχνική των αναπνοών για να σας βοηθά να αποφορτίζεστε (εισπνοές και εκπνοές).
  3. Προσθέστε χρόνο χαλάρωσης και άσκησης στο πρόγραμμα σας (γυμναστική, βόλτα, μουσική, συνάντηση με φίλους κτλ).
  4. Προσθέστε χρόνο χαλάρωσης και άσκησης στο πρόγραμμα του παιδιού.
  5. Δεν χρειάζεται να πιέζετε το παιδί να διαβάσει ή να του το υπενθυμίζετε σε κάθε περίπτωση που το βλέπετε να κάθεται (και να μη διαβάζει). Το παιδί σας ξέρει το ίδιο τους ρυθμούς του  και αν νιώσει πίεση από εσάς μπορεί να κάνει και ακριβώς το αντίθετο, να διαβάζει ελάχιστα ή καθόλου.
  6. Δεν χρειάζεται να φροντίζετε το παιδί περισσότερο από όσο χρειάζεται. Σταθείτε διακριτικά κοντά του και βεβαιώστε το ότι όταν θελήσει κάτι μπορεί να το ζητήσει ο ίδιος.
  7. Το παιδί έχει ανάγκη να είστε εκεί και να το ακούτε, να μοιράζεται μαζί σας τις ανησυχίες και τους φόβους του.
  8. Αποφύγετε να έχετε υπερβολικές προσδοκίες από το παιδί σας.
  9. Αποφύγετε την υπερβολική ενθάρρυνση, χωρίς επιχειρήματα και συγκεκριμένους λόγους και στόχους, όπως λέγοντας συνέχεια: “Είσαι ο καλύτερος μαθητής!. Το παιδί που βιώνει άγχος με αυτό τον τρόπο νιώθει περαιτέρω ανασφάλεια, καθώς επίσης αγχώνεται επιπρόσθετα γιατί πιστεύει ότι οι γονείς του έχουν υπερβολικές απαιτήσεις χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο.
  10. Αποφύγετε την αρνητική κριτική και τις απειλές. Ασκώντας επαναλαμβανόμενη κριτική και απειλές όχι μόνο δεν πετυχαίνετε θετικά αποτελέσματα αλλά αντίθετα προκαλείτε περισσότερο άγχος και ανασφάλεια στο παιδί, καθώς επίσης και άρνηση να προσπαθήσει να μελετήσει.
  11. Αποφεύγουμε να λέμε στο παιδί ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Με αυτό τον τρόπο το παιδί βιώνει άγχος και δεν αισθάνεται ανεξάρτητο. Είναι καλύτερα να εισηγηθούμε στο παιδί να καταλήξει σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο (που μπορεί να επιτευχθεί) για τη μελέτη του βάζοντας μικρούς και υλοποιήσιμους στόχους. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ενισχύει την αίσθηση του ελέγχου και της ολοκλήρωσης, και αυτό θα μειώσει το άγχος.

 Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε στη διαχείριση και χρειάζεστε περισσότερες ατομικές εισηγήσεις μπορείτε να πάρετε τη γνώμη από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Μηλίτσα Δημητρίου
Εγγεγραμμένη  Σχολικός / Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος (Αριθμός Μητρώου 423)