Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί στην Α’ Δημοτικού;
Η προσαρμογή ενός παιδιού που μεταβαίνει από τη Προδημοτική στην Α’ Δημοτικού είναι ένα θέμα που απασχολεί γονείς και παιδιά. Ο λόγος είναι ότι, η μετάβαση από τη μια βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη επιφέρει αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής τους (μαθησιακό, κοινωνικό, συναισθηματικό, συμπεριφορικό κτλ). Την περίοδο αυτή γονείς και παιδιά βιώνουν άγχος και φόβο για το καινούργιο / άγνωστο, συναισθήματα τα οποία είναι φυσιολογικά στην αρχή. Επομένως, είναι σημαντικό οι γονείς να εμπλακούν στην διαδικασία της προσαρμογής των παιδιών τους στο νέο τους ξεκίνημα αφού βοηθά στο να γίνει πιο εύκολα και γρήγορα η προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο.
Εισηγήσεις για τους γονείς:
- Διαχειριζόμαστε τους δικούς μας φόβους και άγχος για το καινούργιο ξεκίνημα του παιδιού μας. Σε καμία περίπτωση δεν γινόμαστε υπερπροστατευτικοί. Είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας και αποφασιστικοί. Δεν εκφράζουμε τις ανησυχίες μας μπροστά στο παιδί μας.
- Αφήνω το παιδί μου να εκφράσει τα συναισθήματα του, το ακούω χωρίς να το κρίνω και συζητώ μαζί του. Εξηγούμε στο παιδί ότι είναι φυσιολογικό να αγχώνεται λίγο όταν συμβαίνουν νέα πράγματα στη ζωή.
- Αποχαιρετούμε το παιδί μας όταν το αφήνουμε στο σχολείο. Αποφεύγω να πω αντίο και αφήνω να υπάρχει το μήνυμα πως θα το δω αργότερα.
- Πραγματοποιούμε μαζί με το παιδί μερικές επισκέψεις στο σχολείο προτού ξεκινήσει για να εξοικειωθεί με το χώρο και να μην νιώσει άγχος μετέπειτα.
- Σημαντικό ρόλο στην καλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο είναι η σχέση που θα δημιουργήσει με την εκπαιδευτικό της τάξης. Ως γονείς είναι σημαντικό να τηρούμε ουδέτερη στάση και να μην εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας μπροστά στο παιδί για τους τρόπους διδασκαλίας ή τρόπους διαχείρισης της τάξης της εκπαιδευτικού. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερα να κάνουμε μια συζήτηση με την ίδια την εκπαιδευτικό για θέματα που μας απασχολούν. Τέλος, η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς αποτελεί ύψιστης σημασίας.
- Συζητώ μαζί με το παιδί μου δικές μου θετικές εμπειρίες που είχα από το δημοτικό. Επίσης, μπορώ να αναφέρω στο παιδί μου ότι στην αρχή βίωσα αρνητικά συναισθήματα (άγχος και φόβο) που πιθανόν να βιώνει το ίδιο, και τονίζω ότι είναι συναισθήματα τα οποία είναι φυσιολογικά στο καινούργιο του ξεκίνημα. Μεγαλύτερα αδέλφια στην οικογένεια μπορούν να εμπλακούν στην συζήτηση. Επίσης, μπορώ να δώσω παραδείγματα από άλλα παιδιά που γνωρίζει το παιδί.
- Διαβάζουμε στο παιδί βιβλία και παραμύθια που σχετίζονται με το καινούργιο του ξεκίνημα. Συζητούμε τις αλλαγές που θα προκύψουν και τα συναισθήματα του.
- Ο χρόνος για παιχνίδι και οι εξωσχολικές δραστηριότητες παραμένουν στο πρόγραμμα του παιδιού. Δεν φορτώνω το παιδί με ιδιαίτερα μαθήματα.
- Επιδιώκω απογευματινές συναντήσεις με άλλα παιδιά από τη τάξη του με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ τους (κοινωνική ανάπτυξη).
- Δημιουργία και ενίσχυση κινήτρων στο παιδί μου για να πάει στο σχολείο (φίλοι, εκδρομές, θα μάθει να διαβάζει, να γράφει κτλ).
- Υιοθέτηση προγράμματος στο σπίτι. Είναι σημαντικό να καθοριστεί ένα πρόγραμμα που αφορά την μελέτη μαθημάτων, απογευματινές δραστηριότητες, παρακολούθηση τηλεόρασης και δραστηριότητες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή κτλ. Το πρόγραμμα είναι καλό να τηρείται από τα παιδιά με τη συνεργασία ολόκληρης της οικογένειας.
- Το παιδί είναι σημαντικό να γίνει ανεξάρτητο. Αρχικά, είναι καλό να συμμετέχουμε στη μελέτη του παιδιού, να συνοδεύουμε το παιδί τις πρώτες μέρες στο σχολείο, να διαλέγουμε μαζί τα ρούχα, και να φτιάχνουμε μαζί τη τσάντα για το σχολείο. Σταδιακά, το παιδί είναι σημαντικό να μάθει να διαβάζει ανεξάρτητα, να φτιάχνει μόνο του τη τσάντα του, να επιλέγει τα ρούχα του από τις επιλογές που έχει και τέλος, να βρίσκει μόνο του την θέση του στη τάξη.
- Το καθημερινό πρόγραμμα ενός παιδιού είναι σημαντικό να αναρτάται σε ένα εμφανές σημείο στο σπίτι. Να τηρείτε με σταθερότητα καθημερινά διατηρώντας τη ρουτίνα του.
Αν το παιδί δυσκολεύεται να προσαρμοστεί για αρκετό χρονικό διάστημα (άγχος του αποχωρισμού / σχολική άρνηση) τότε είναι σημαντικό να ζητήσω την βοήθεια ειδικού.
Μηλίτσα Δημητρίου
Εγγεγραμμένη Σχολικός / Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος (Αριθμός Μητρώου 423)