Αυτήν την εβδομάδα θα μιλήσουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με εύκολους τρόπους να ανταποκριθούν στην λογοθεραπεία στο σπίτι.
Είναι σημαντικό οι γονείς να δημιουργήσουν δραστηριότητες όπου παρέχουν κίνητρο και ευκαιρίες ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες. Αναμφισβήτητα τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν και να κατανοούν λέξεις και φράσεις πολύ πριν πουν τις πρώτες τους λέξεις. Οι γονείς και οι φροντιστές των παιδιών είναι απαραίτητοι συντελεστές για την πρώιμη ανάπτυξη της γλώσσας και της ομιλίας. Πως όμως μπορούν να βοηθήσουν; Παρακάτω θα βρείτε τέσσερις εύκολους τρόπους για να ενθαρρύνετε την κατάκτηση γλωσσικών ικανοτήτων του παιδιού σας.
Ενθαρρύνεται την συζήτηση
Συζητήστε με το παιδί σας καθημερινά. Σκεφτείτε να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, και όχι ερωτήσεις τύπου ναι ή όχι. Για παράδειγμα “Τί θα έκανες αν έβλεπες ένα μεγάλο ελέφαντα στην αυλή μας;”. Αυτές οι ερωτήσεις προκαλούν τα παιδιά να θέσουν σε λειτουργία την λογική σκέψη και την κριτική τους. Επίσης προκαλεί λεπτομερής και πιο εμπλουτισμένη απάντηση. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφράσουν τις ιδέες τους χωρίς φόβο αν πουν κάτι λάθος ή σωστό.
Άκου, Άκου, Άκου προσεκτικά
Θυμάστε το παιδικό παιχνίδι του τηλεφώνου; Το παιχνίδι του τηλεφώνου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διδάξουμε στο παιδί να ακούει τις λέξεις και να τις προφέρει σε άλλο πρόσωπο. Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε το παιχνίδι, να πως παίζεται. Καθίστε σε κύκλο με φίλους, αδέρφια και γονείς. Ένα άτομο ψιθυρίζει μια λέξη στο διπλανό του και με την σειρά του την λέει στον διπλανό του αντίστοιχα. Ο στόχος του τηλεφώνου είναι στο τέλος να καταλήξουν με μία έκφραση με την λέξη που ξεκίνησαν. Αν για παράδειγμα το παιδί κάνει λογοθεραπεία την φωνούλα /σ/ τότε η φράση που μπορεί να δημιουργηθεί είναι “Πλένω τα χέρια μου με σαπούνι”. Όταν το παιδί μας μιλάει, μας προσφέρει τις σκέψεις του δίνοντας στον γονιό την ευκαιρία να αφουγκραστεί τις ιδέες του και τα συναισθήματα του. Θέλουν να νιώσουν ότι ακούγονται(όπως όλοι σωστά;)
Διαβάστε
Το διάβασμα είναι από τις σημαντικότερες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας. Κάντε ερωτήσεις για τις εικόνες που βλέπετε, ζητάτε από το παιδί να σας δείξει τα αντικείμενα στις εικόνες. Βάλτε το παιδί σας να αφηγηθεί ακόμα και αν δεν διαβάζει, ή να μιμηθεί ένα ήρωα από το παραμύθι. Ρωτήστε το παιδί σας ποιος ήρωας του αρέσει και γιατί, ζητήστε του να κάνει μικρές προτάσεις. Να βρει λέξεις με το φώνημα που μαθαίνει στην λογοθεραπεία ή να κατονομάσει ρήματα. Παράδειγμα “Τι κάνει ο λύκος εκεί; Φυσάει στο σπίτι”. Μην εκπλαγείτε αν το παιδί σας ζητήσει να το διαβάσετε επανειλημμένα. Ακούγοντας την ίδια ιστορία ξανά και ξανά βοηθάει στο συναίσθημα οικειότητας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα χτίζονται σημαντικές γλωσσικές δεξιότητες.
Κάντε το διασκεδαστικό
Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν όταν η εμπειρία είναι δια δραστική και διασκεδαστική. Αν νιώθουν πως οι δραστηριότητες είναι εργασία για το σπίτι σίγουρα δεν θα ανταποκριθούν και τόσο καλά. Δημιουργείστε στο παιδί σας ανυπομονησία και χαρά κάθε φορά που δουλεύετε μαζί του. Για παράδειγμα αγοράστε ένα καθρέπτη για τις ασκήσεις του, κολλήστε αυτοκόλλητα κάθε φορά που τελειώνει, χρησιμοποιείστε τα αγαπημένα του παιχνίδια.
Εσείς έχετε αγαπημένες μεθόδους λογοθεραπείας που κάνετε με το παιδί σας στο σπίτι ; θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε και τις δικές σας ιδέες.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Λογοθεραπεία