Limassol Therapy Center

Το τραύμα στη παιδική ηλικία: Η σημαντικότητα των κοινωνικών σχέσεων και πώς επηρεάζει τη ψυχική υγεία – Μέρος 2

 

Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, μετά από ένα παιδικό τραύμα οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη κοινωνική και ψυχική υγεία. Αυτό όμως δεν είναι αδιαπραγμάτευτο. Το μυαλό ανταποκρίνεται τόσο σε αρνητικές όσο και σε θετικές εμπειρίες.

 Ως ενήλικες μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει νέες κοινωνικές δεξιότητες. Αρχικά, κατευθύνεις το παιδί πως να δίνει νόημα στις καθημερινές κοινωνικές εμπειρίες με το να είσαι «περίεργος» και να κάνεις ερωτήσεις. Έτσι θα το βοηθήσεις να μάθει να εξερευνάει το κόσμο. Επίσης, είναι σημαντικό να βοηθήσεις το παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Κοινωνικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων:

  • Αναγνώριση του προβλήματος
  • Ανακάλυψη εναλλακτικών λύσεων για το πρόβλημα
  • Λήψη απόφασης για το ποια λύση θα χρησιμοποιήσω
  • Εφαρμόζω τη λύση

Επικοινωνιακές δεξιότητες:

  • Λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητεςàΗ αντανάκλαση μέσω της παράφρασης (διατύπωση μίας πρότασης/φράσης με διαφορετικές λέξεις) και της επαναδιατύπωσης αυτού που έχει ειπωθεί έτσι ώστε να γίνει κατανοητό όπως και η διευκρίνιση μέσα από ερωτήσεις αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες.
  • Μη Λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητεςà Βλεμματική επαφή, εξωτερική εμφάνιση, στάση και γλώσσα σώματος, τόνος και ένταση φωνής, χειρονομίες, έκφραση προσώπου, άγγιγμα, προσωπικός χώρος.

Σπουδαίο ρόλο στην επικοινωνία παίζουν επίσης η ενεργή ακοή, ο σεβασμός και η αυτοπεποίθηση.

Τέλος, εξαιτίας της δυσκολίας στη διαχείριση του στρες, η ανάπτυξη υγιής ανταπόκρισης στα συναισθήματα είναι απαραίτητη, όπως η ονομασία και η επικύρωση της συναισθηματικής κατάστασης, η αναγνώριση του εναύσματος και η δημιουργία στρατηγικών αντιμετώπισης. Έτσι βοηθάμε τα παιδιά να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Οι ενήλικες είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν ότι ένα παιδί το οποίο βίωσε κακοποίηση ή παραμέληση ίσως να αντιλαμβάνεται διαφορετικά το κόσμο, ίσως με περισσότερη καχυποψία κα εχθρικότητα, ιδιαίτερα σε περιόδους στρες , σε σύγκριση με κάποιο παιδί που δεν βίωσε κάποιο τραύμα. Γι’ αυτό θα ήταν βοηθητικό να κάνουν ένα βήμα πίσω και να έχουν στο μυαλό τους ότι πίσω από αποδιοργανωτικές συμπεριφορές κρύβεται φόβος, σύγχυση, ευαλωτότητα. Έτσι όταν το κατανοήσεις θα ανταποκριθείς με πιο υποστηρικτικό και ήρεμο τρόπο.

Άννα Αριστείδου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος